Food & Drinks,  Recepten

Future 50 foods | Variatie op het bord dankzij Knorr & o.a. Sandra Bekkari.

Niet alleen brengt Knorr smaak in de keuken, maar ook in het leven! Daarom start de brand met een campagne die toekomstgerichte ingrediënten in de kijker plaatst. Met deze actie wil Knorr de Belgen aanmoedigen om nieuwe gerechten uit te proberen en voor een gevarieerder eetpatroon te kiezen. Niet alleen is dit goed voor onze gezondheid maar ook voor onze planeet dat de dag van vandaag actueler is dan ooit.

Als smaakmaker is het voor Knorr belangrijk om te inzicht te krijgen in het eetpatroon van mensen. Wat blijkt. De gemiddelde consument eet vooral heel vaak hetzelfde. We wisselen af tussen 8 a 10 gerechten, 75% van wat we eten is afkomstig van 12 soorten groenten en granen (waarvan 3 soorten maïs, gerst en rijst verantwoordelijk zijn voor 60% van onze plantaardige calorie inname). Ons eetpatroon is dus erg monotoon, wat niet alleen grote gevolgen met zich meebrengt op vlak van gezondheid maar ook op de ecologie.

The Future 50 Foods

Om meer te weten over de invloed van ons eetpatroon, stelde Knorr in samenwerking met wetenschappers het ‘The Future 50 Foods’ rapport op. Dit rapport gaat dieper in op de verregaande gevolgen van onze voedselkeuzes. Tegelijk biedt het een tastbare oplossing om de negatieve impact van ons voedsel op het milieu te verminderen. Het rapport identificeert daarnaast vijftig plantaardige, toekomstgerichte voedingsmiddelen die voor een positieve ommekeer kunnen zorgen wanneer het gaat over onze gezondheid en die van de planeet.

Vier duurzame, future-proof ingrediënten

Met haar nieuwe campagne wil het merk de consument gevarieerder laten eten en voor nieuwe inspiratie op kookvlak zorgen. Dit doet Knorr door vier minder bekende groenten en granen in de kijker te zetten.

GIERST
Deze graansoort is een grote bron van vezels, vitamine B1 en mineralen. Ze kan groeien op landbouwgrond met een lage vruchtbaarheid en heeft weinig water nodig. Gierst heeft een lichtzoete smaak en is een excellente vervanger van rijst, quinoa en couscous.

PETERSELIEWORTEL
Dit wortelgewas is rijk aan vitamine C, heeft een hoge resistentie tegen droogte en is een veelzijdig ingrediënt. Met een smaak die tussen pastinaak en knolselder in zit, kan de wortel op talloze manieren worden klaargemaakt.

WITTE RAMMENAS
Deze groente lijkt op een grote radijs en is rijk aan vitamine C. Hij is goed verteerbaar en erg geschikt om als braakgewas de vruchtbaarheid van landbouwgrond te verbeteren. Witte rammenas is een favoriet in salades en wokgerechten.

GEKLEURDE LINZEN
Linzen zijn multifunctioneel. Deze peulvruchten zijn rijk aan vezels, eiwitten en ijzer en vormen een ideale basis voor tal van gerechten. Daarnaast vragen ze bij het verbouwen een laag water- en CO2-verbruik.

Sandra Bekkari 

Om de Belgen te voorzien van inspiratie met deze lekkernijen nam Knorr onder andere VTM-kokkin Sandra Bekkari bij de arm. Het resultaat van deze samenwerking zijn 25 makkelijke, voedzame en plant-based recepten, waarvan Sandra Bekkari er 10 voor haar rekening nam.

Enkele recepten waar de consument mee aan de slag kan zijn:

Risotto van gierst, gerookte tomaat en burrata / Gegrilde sardines, zuiderse ragout van oranje linzen, tuinboon en chorizo / Gelakte hondshaai met rammenas en komkommer / Vichysoise van peterseliewortel en frisgroene kruiden,..

De recepten zullen beschikbaar zijn in winkelpunten (met de nodige ingrediënten binnen handbereik), op een eigen recepten platvorm en via digitale media.

Ik had het voorrecht om deze gerechten in primeur te gaan proeven bij de lancering van deze campagne! Ik werd echt aangenaam verrast van de smaken die ik leerde kennen. De peterseliewortel is een echte lekkernij in gerechten. Tijdens het diner de tafel mogen delen met Sandra Bekkari was ook bijzonder aangenaam. een heel nuchtere inspirerende dames die de voetjes stevig op de grond heeft en wat haar zo krachtig maakt!

Ik geef je alvast 1 receptje mee om mee aan de slag te gaan.  Maar sssshhhhtt niet verder vertellen 😉

 

Indisch Lamsstoofpotje met koraallinzen en gerookte amandel

Ingredienten (voor 4 personen)

Knorr vloeibare bouillon Kip (verdund tot 500 ml)

1kg lamsstoofvlees

70g koraallinzen

4 wortelen

2 uieen

1 teentje look

1 eetlepel geraspte gember

1 stengel citroengras

2 rode chilipepers

1 eetlepel tomatenpuree

1/2 eetlepel komijnpoeder

1 koffielepel korianderzaadjes

1 koffielepel venkelzaadjes

1 eetlepel garam masala

2 kaneelstokjes

2 kardemompeeultjes

enkele blaadjes koriander

een mengeling van 80g gerookte amandelen en 20 g gefruite uitjes grof gesneden.

 

Bereiding

bak het vlees aan alle kanten goudbruin in een ruime sauspan

snijd de uien en wortelen in grote stukken en laat zacht stoven.

rasp het teentje look, meng het met gember en de andere kruiden en doe het in de sauspan. Laat een paar minuten zacht stoven. verwijder de groenten en zet even opzij.

voeg de tomatenpuree en de bloem toe en laat kort mee bakken.

zet alles onder met de vloeibare bouillon en gaar in een 2-tal uurtjes/tot het vlees gaar is.

voeg 20 minuten voor einde gaartijd de groenten en koraallinzen toe en gaar nog even zacht verder onder een deksel.

werk af met de grof gehakte koriander en de krokante mengeling van amandel en ui.

SMAKELIJK.

 

Zit je na het lezen met nog meer vragen over future 50 foods stuur me dan zeker een mailtje op info@blogvivant.be

Wil je als Bonvivant op de hoogte blijven schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief zodat je geen enkel blogbericht hoeft te missen. Ook is het altijd fijn als je men instagramkanalen even een follow geeft. @stefaandewinter & @blogvivant.be

 

11 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *