Food & Drinks,  Recepten

Recept | Pasta met Romanesco & Prosciuto

Ik was te gast op een leuke zoom meeting georganiseerd door Soubry. Foodblogster Avocado Van De Duivel bracht daar 2 verrassende gerechtjes die we samen tijdens het zoomen gingen klaar maken. Ik was zo enthousiast van de gerechtjes dat ik aan Soubry vroeg of ik deze ook met de lezers van BlogVivant.be mocht delen! Dat mocht en daarom wil ik deze pasta jullie niet onthouden. Een bom aan smaken en ideaal om als voorgerecht of hoofdgerecht te serveren tijdens een etentje!

Pasta met Romanesco & Prosciuto

Wat heb je nodig?

  • 250 gr Soubry Intense fettuccine
  • 1 romanesco (niet gevonden? Je kan ook broccoli gebruiken, neem dan 1 grote of 2 kleintjes)
  • 200 ml lichte room (kookroom 20%)
  • 1 stuk parmezaan (100 gr)
  • 200 gr prosciutto (Italiaanse gerookte ham, bijv. Parmaham), héél fijn gesneden. Tips:
    • Liever vis? Kan ook perfect met gerookte zalm
    • Je kan ook andere gedroogde/gerookte ham gebruiken, zoals Gandaham, Serrano, Filet d’Anvers (die gebruikte ik!)
    • Liever veggie? Ook overheerlijk met buffelmozzarella of burrata
  • 1 biologische citroen (we gaan de zeste van de citroen gebruiken, dan kies je best voor biologisch!)
  • 2 sneden oud brood
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 bosje dragon
  • olijfolie om te bakken + extra vierge olijfolie om af te werken
  • peper en zout

Hoe ga je te werk?

  1. Snij de romanesco in roosjes (de dikke stam heb je niet nodig). Breng een pot gezouten water aan de kook. Voeg de romanesco roosjes toe. Laat 7 minuten koken.
  2. Rasp 75 gr van de parmezaan. Was de schil van de citroen. Rooster de sneden brood goed krokant in de broodrooster of op een bakplaat (5 minuten in een oven van 160 graden).
  3. Maak de pangrattatto: Hak het geroosterde brood grof in het hakmolentje (of gebruik je keukenmes). Pers de knoflook. Verhit 1-2 el olijfolie in de antikleefpan en voeg de knoflook toe. Laat 2 minuten bakken op matig vuur. Voeg dan het broodkruim toe. Bak tot het mooi krokant en goudbruin is. Let op dat het niet verbrandt. Kruid royaal met peper en zout. Schep over in een kommetje.
  4. Pluk de blaadjes dragon van de dikkere takjes en snij fijn. Hou apart.
  5. Giet de romanesco roosjes af. Selecteer per persoon 3 mooie middelgrote roosjes voor de afwerking en hou ze apart. Doe de rest van de roosjes terug in de kookpot en voeg de lichte room toe. Warm op.
  6. Vorm kleine roosjes van de prosciutto of snij in fijne reepjes. Maak parmezaanschilfers met een dunschiller.
  7. Breng een grote pot water aan de kook en voeg de fettuccine toe. Laat 4 minuten koken. (Tip: maak je het gerecht op voorhand, dan sla je deze stap even over. Dan kook je de pasta vlak voor het serveren)
  8. Neem een staafmixer en mix de romanesco-roomsaus. Let op: de saus mag nog wat stukjes bevatten en mag dus geen gladde saus worden. Gebruik de pulse-functie van je staafmixer. Voeg eventueel wat van het kookvocht van de pasta toe. Voeg nu de parmezaan toe en roer om. Kruid royaal met peper en zout. Rasp er de schil van de citroen bij. Proef en breng je saus extra op smaak als dat nodig is, met extra parmezaan, peper en zout of eventueel een kneepje citroensap. Deze saus kan je op voorhand maken of op een zacht vuurtje warmhouden. Roer er de dragon vlak voor het serveren pas door.
  9. Giet de pasta af. Meng met de romanescosaus.
  10. Schep de pasta in diepe borden en werk af met de prosciutto, de apart gehouden romanescoroosjes, parmezaanschilfers, de pangrattatto en een straaltje extra vierge olijfolie.

Smakelijk! 

Wil je als Bonvivant op de hoogte blijven schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief zodat je geen enkel blogbericht hoeft te missen. Ook is het altijd fijn als je men instagramkanalen even een follow geeft @stefaandewinter & @blogvivant.be

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *