Food & Drinks,  Hotspots,  Travel

Foodtour Aalst | van scherregoss’n tot broin stammenei en aal der tissen

Aalst… De stad waar ik als tiener mijn eerste stappen zette in het nachtleven, waar ik wekelijks met mijn moeder ging shoppen, waar ik mijn eerste kus uitdeelde, waar ik verliefd werd op carnaval. Het is een stad die voor altijd in mijn hart zit! Een gezellige sfeer waar de inwoners heel toegangkelijk zijn maar altijd rechtuit! De maskers worden hier alleen opgezet met carnaval. What you see is what you get!

Aalst is meer dan carnaval alleen, je kan er heerlijk kuieren door de winkelstraten, je kan er de natuur opsnuiven in het stadspark en je kan er genieten van heerlijke adresjes. In de mijn hightlights op instagram kan je al enkele van mijn bezochte adresjes terug vinden die ik de laatste 5 maanden bezocht en die de moeite waard zijn om ook eens te gaan bezoeken. De bedoeling is dat ik deze nog verder aanvul wanneer ik nog pareltjes ontdek!

Vorige week zaterdag op een prachtige winterdag waren we te gast in Aalst voor een foodtour. Laurien van de Aalsterse toeristische dienst en Foodie & blogger Anniek van Tafelklap namen ons mee op sleeptouw door de leukste foodspots van Aalst. Ondanks ik de stad goed ken wisten ze me te verrassen met enkele leuke plekjes die ik nog niet kende of bezocht had.


De dag starten deden we op het toeristische punt van Aalst, gelegen op de Hopmarkt in het hart van de stad. We trokken langs de zoutstraat naar Philimonius , een super tof koffiehuis net buiten de winkelstraat, een plek dat ik nog niet kende omdat ik altijd koos voor de adresjes op de markt. Philimonius heeft me doen inzien dat 1 meter buiten je comfortzone stappen, goed is om pareltjes te ontdekken als deze.

Philimonius is een koffiebar met Jo als Barista, waar je kan genieten van de perfecte koffie, lattes, chocolademelk of hun eigen Philimonius Chai latte. Met veel zorg en liefde werden onze koffies klaar gemaakt met de mooie art met melkschuim. Een echte kunstenaar die Jo! We leerden er veel bij over de soort koffie, temperaturen en de passie die Jo heeft voor zijn zaak. Naast de koffies kan je natuurlijk ook een stukje brownie of amandeltaartje/frangipanne eten, alles huisbereid en gevaarlijk lekker.
Bij Philimonios kan je ook heel veel Belgische merken terugvinden in zijn conceptstore. Altijd leuk om ook eens door het winkeltje te lopen want je kan er heel leuke brands vinden zoals de mokken van Helen B, de lekkere GImber, Loovt (een merk die ik daar ontdekte, puur Belgische met een mooie boodschap, ga en ontdek), maar ook toffe (kook)boeken. Je gaat er sowieso met iets extra leuk buiten.

Nadat we Jo in ons hart hadden gesloten trokken we verder, langs de kleine straatjes, wandelden recht door een tattoo zaak “Cirk Tattoo“, richting Marijke Vos.

Aangekomen bij Huis Vos, het oudste kruidenierswinkeltje van’t stad sinds 1875! Marijke Vos ontvangde ons met echte Aalsterse Vlaaien in haar druk en chaotisch maar tegelijk prachtig winkeltje! Ze verkoopt er alles wat je nodig hebt en met de sint en pasen verkoopt Marijke de beste chocolade.

Marijke: De chocolat is niet van het goedkoopste maar wel van super goede kwaliteit

Ik ga zeker nog is terug want we zaten met een strak schema maar bij Marijke kan je ook Mastellen kopen, het basis ingrediënt voor de Aalsterse vlaaien en beloofde me ook haar recept prijs te geven. Want in de recepten op internet zit overal teveel suiker in vertrouwde Marijke me toe! Dus binnenkort op blogvivant misschien wel het recept van Aalsterse Vlaaien van ons Marijke.

Ik geef jullie ook nog deze levenswijsheid mee van ons Marijke:

Na dat Marijke ons hart deed smelten trokken we verder naar Cimorné, een voormalige glasfabriek, en biedt plaats voor heel wat creatieve ondernemers. Zuurdesembakkerij Gist , Drift voor interieur en planten, Kloon Graphics, De Fietserij, barbier Step-By-Step, Volja Tattoo, Tazz Customs voor gepersonaliseerde sneakers, en ten slotte Lotje bakt.

Het fijne aan Aalst is dat het stadscentrum niet zo heel groot is en je er alles dichtbij kan vinden. Je kan dus perfect een leuke wandeling maken zoals de onze en veel verrassende plekjes tegenkomen.

Na Cimorné trokken we oever ’t woter (een gezegde in Aalst) oftewel staken we de dender over via de Sint-Annabrug want het was 11u30 dus hoog tijd voor een wijntje en escargots bij Lily! Sinds 1946 worden op deze locatie escargots verkocht altijd volgens het zelfde geheime recept. Het sap van de escargots is even lekker als de escargots zelf. Een leuk plekje om wanneer de zon schijnt even uit te puffen met zicht op het nieuwe stadhuis en het komen en gaan van mensen die hun boodschappen gaan doen op de markt (Die is er elke zaterdag tot 14u).

Voor de lunch trokken we naar de boerderij in de stad, Zuivelhoeve Keymolen heeft een boerderij en hoevewinkel in Hofstade met ijsbar en terras en speeltuin. Maar om de drempel te verlagen openden ze ook in 2018 een winkel in het stadscentrum. Daar kan je de beste zuivel, kaas en desserten vinden maar je kan er ook terecht voor een ijsje! Grote verbouwplannen komen er aan want het winkelconcept werkt dus gaan ze voor make-over van de huidige winkel waar nog meer plaats zal zijn voor streekproducten, kazen assortiment uitbreiden, de beleving vergroten en het gezellige stadstuintje aankleden zodat je jouw ijsje ter plaatse kan nuttigen. Wij trokken met een rijkelijk gevulde kaaschotel richting het Tower hotel voor de lunch.

In het Tower Hotel begaven we ons naar de rooftop waar we een prachtig zicht hadden over de stad. De zon was volop aanwezig dus was de aperitief van Cockney’s een welkom aperitief! Cockney’s is eigendom sinds 2003 van stokerij VDS gelegen waar anders dan in Aalst. Het is dus niet alleen de stad van bier maar dus ook van Gin 😉  Sinds 2013 kreeg Cockney’s een tweede leven. Nooit verdwenen maar wat op de achtergrond beland. Cockney’s gin bevat 18 botanicals en heeft een iconische groene fles! Staat mooi in elke barkast en smaakt naar meer!

De aperitief ging alvast vlot binnen en nu werd het tijd om eindelijk van die goede kaasjes van Keymolen te smullen maar er was ook een vleesschotel van culinaire slager De Jaeger, waar vakmanschap en innovatie hand in hand gaan en transparatie tonen in het hele productieproces. Ze combineren eeuwenoude kennis met de nieuwste technieken en brengen prodcuten die kwalitatief, hygiënisch en ook duurzaam zijn. Ze maken naast eigen versnijdingen van vers vlees ook charcuterie, salades en bereide gerechten. Je kan hen vinden in de langestraat in Aalst.

Na onze uitgebreide lunch trokken we terug verder met onze wandeling langs het Vredeplein waar de perfecte zaken zijn om na een dagje shoppen te bekomen in het zonnetje en de aperitief in te zetten. Leuke nieuwe zaken kwamen hier bij de laatste jaren wat het zeker de moeite waard maakt om even langs te gaan!

Als laatste foodspot stond Murphy’s op onze planning, net over de Grote Markt van Aalst aan het begin van de Molenstraat kan je Murphy’s terugvinden. Streetfood uit L.A. dat van Aalst nog meer een wereldstad maakt. Alleen het beste vlees voor Murphy’s want ze gebruiken Angus dat ze platdrukken op de hete plancha waardoor het vlees kan garen en karameliseren in eigen vet, waardoor je een sappig stukje vlees krijgt, afgewerkt met toppings, gesmolten cheddar kaas tussen een brioche die nog even mee op de plancha gelegen heeft. Door alleen het schrijven van mijn ervaring krijg ik het water weer in de mond! Een perfecte hap die je binnen of gewoon echt langs de straat kan verorberen en waar de sappen van je kin lopen! Een servietje is dus geen overbodige luxe maar dus zeker een aanrader om te bezoeken!

Na al dat eten was het hoog tijd om onze dorst te lessen en dat kunnen we natuurlijk niet beter doen dan in het oudste bruin café van Aalst, Den Biekerf. Met een lokaal bier Pestkop. Het bier is een blond bier van hoge gisting met een alcoholpercentage van 6.4%, op ambachtelijke wijze gebrouwen door brouwerij Danny uit Oordegem. Het bier wordt op een natuurlijke manier gerijpt tot een fris en evenwichtig bier met uitstekend boeket, een zachte smaak van mout en een gehopte afdronk. Een heel toegangkelijk biertje als je het mij vraagt! Terwijl we nagenoten van een fantastische dag door Aalst galmden door de boxen oeroude klassiekers van carnaval muziek int oilsjters natuurlijk die door menig klant luidkeels werd meegezongen!

Aalst t’is een unieke stad, you love it or you hate it! Maar ik vind het wel een van de gezelligste steden die er is! Ga dus zelf eens langs en laat je verrassen door Aalst, gebruik 1 of meerdere van mijn foodtips om te bezoeken en ik beloof dat je er een fijne dag zal beleven. Zelf ik die de stad sinds mijn geboorte ken werd op deze foodtour verrast door leuke plekjes! 

Bedankt Laurien van Visit Aalst & Anniek van Tafelklap voor de geweldige dag en ervaring! 

Wil je als Bonvivant op de hoogte blijven schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief zodat je geen enkel blogbericht hoeft te missen. Ook is het altijd fijn als je men instagramkanalen even een follow geeft @stefaandewinter & @blogvivantbe

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *