Food & Drinks

Met Label Rouge garantie op duurzame en verantwoorde voeding

Vorige week was ik te gast in Antwerpen voor kennis te maken met Label Rouge. De bedoeling was om meer te weten te komen achter het label en wat juist maakt dat producten dit label krijgen. Wij werden welkom gegeten door Hendrick Dierendonck, ambassadeur van Label Rouge. Terwijl hij een kip verwerkte kregen we heel wat inkijk in het label.

Hendrick Dierendonck

Het label geeft je de garantie als je voor een scharrelkip gaat, dan kies je voor kwaliteit! Het Franse keurmerk, het initiatief van een aantal boeren die kwaliteit en het welzijn van pluimvee voor consumptie wilden waarborgen, dateert als reeds uit de jaren 60. De productie van Label Rouge kippen vindt plaats bij kleinschalige pluimveebedrijven waar de dieren onder natuurlijke omstandigheden en in hun eigen tempo opgroeien. Met als resultaat een goede smaak en malse textuur van het vlees!

5 sleutelprincipes die de productievoorwaarden voor Label Rouge gevogelte definiëren.

  • Omstandigheden garanderen met respect voor dierenwelzijn en milieu, met toegang tot een grote buitenruimte met bomen.
    • Het groeiproces van de kippen gaat volgens een natuurlijk ritme. Overdag hebben zij de keuze om in de stal door te brengen of buiten rond te scharrelen. Hiervoor gelden de regels van een maximum van 11 kippen per vierkante meter stalruimte (t.o.v. 19 kippen bij standaardbedrijven) en een buitenuitloop van minstens twee vierkante meter per kip. Dit is dikwijls vrije uitloop met natuurlijke begroeiing. ’s Nachts gaan de kippen op stok. Deze omstandigheden houden de dieren gelukkig en gezond.
  • Bijzondere aandacht voor rustieke rassen, aangepast aan het leven in open lucht.
  • Plantaardig voer dat aan de behoeften van pluimvee voldoet.
  • Langere kweekperiode van 81 dagen (dubbel zo langs als een standaardkip) en langzame groei om optimale kwaliteit te garanderen van Label Rouge gevogelte met vrije uitloop.
  • Strikte controles in alle kweekfases en sensorische test die tot superieure kwaliteit van Label Rouge producten bijdragen, in het bijzonder met betrekking tot de smaak.

controle op 3 niveaus

  • Zelfcontrole in elk bedrijf dat betrokken is bij Label Rouge kweek.
  • Intern controle door de ODG-houder van specifieke vereisten.
  • Externe aangekondigde controle door een onafhankelijk en onpartijdig orgaan dat erkend is door autoriteiten.

Al langer ben ik overtuigd dat we aandacht moeten hebben voor kwaliteitsvlees. We hoeven niet allemaal vegetarisch te worden, we moeten gewoon iets minder vlees of gevogelte eten maar meer gaan denken aan kwaliteitsproducten. Zo draag je automatisch bij aan het dierenwelzijn, het milieu en je eigen gezondheid. Want bij producten met een label, zoals Label Rouge, werk je automatisch aan een betere wereld maar kook je ook met meer smaak!

Wij mochten achteraf ook nog kennismaken met kip bereid in al zijn facetten, gevuld, pulled chicken met taco, stoofpotje van kip, of rillettes! Kip is zo een dankbaar product waar je alle kanten mee op kan!

Meer achtergrond informatie, recepten en tips kan je vinden op de website van Label Rouge

Wil je als Bonvivant op de hoogte blijven schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief zodat je geen enkel blogbericht hoeft te missen. Ook is het altijd fijn als je men instagramkanalen even een follow geeft @stefaandewinter & @blogvivantbe

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *