Staycation België,  Travel

BlogVivant Staycation: Verrassend Luik.

Staycation, de kaart die ik in 2019 maandelijks trek op de blog voor een korte vakantie of uitstap dichtbij. Een korte break voor BonVivants om te ontsnappen aan de drukke & veeleisende maatschappij van vandaag. Je hoeft niet altijd het vliegtuig op te stappen om te ontspannen, met staycations op BlogVivant.be laat ik jullie zien dat dit ook kan dichtbij!

Deze maand trokken we voor onze Staycation naar Luik. Ik hoor je al denken wat ga je in godsnaam zoeken in Luik als er in Wallonië zoveel leuke plekjes zijn om een staycation te beleven. Juist ja, daarom! Ik vind het juist leuk om naast die populaire plekken ook is een andere plaats te ontdekken.

We starten onze 2 daagse in de ochtend bij Dienst Toerisme waar je eigenlijk alle (toeristische) informatie kan vinden die je nodig hebt om zoveel mogelijk uit je verblijf te halen. Met plattegrond en brochures waar je wandelingen kan in terug vinden was de keuze al snel gemaakt dat we in afwachting van ons hotel gingen starten met een goede wandeling om het oude stadscentrum te ontdekken.

Als eerste kozen we de wandeling “Het terrassenpad (De Hellingen van de Citadel)”. Deze wandeling bracht ons langs verschillende kleine straatjes en trappen naar uitgestrekte met gras bezaaide terrassen die tevens een prachtig uitzicht geven over de daken van de stad. Tijdens onze klim kwamen overblijfselen van de kerk van het miniemenklooster tegen, een middeleeuwse toren en baanden we ons een weg door kleine straatjes die ons in de middeleeuwen deden wanen om dan uiteindelijk aan Montagne de Bueren uit te komen. Dit kunstwerk kenmerkend voor de doorbraken van de 19de eeuw maakte een verbinding tussen de kazerne van de citadel en het stadscentrum mogelijk. Het beklimmen van deze treden is een ware uitdaging met zijn maar liefst 374 treden. Gelukkig kan je af en toe is uitpuffen en vooral genieten door achterom te kijken. Ik weet niet waarom maar steeds als ik ergens ben en ik kan een overzicht over de stad bezoeken geeft me dat een enorm rustgevend gevoel.

We hadden nog wat tijd over voor de lunch dus pikten we in op de wandeling “Het Historisch Hart – Wijk Hors-Chäteau”. Hier kan je nog meer indrukwekkende gebouwen vinden die getuigen van een rijke Luikse erfgoed. Je wandelt er door het historische hart tussen de Maas en de heuvel van de citadel en waar we eindigden op Place Saint-Lambert waar we dan ook even onze beentjes lieten rusten in een plaatselijke bar. Het leuke hieraan is dat je echt in een wereld terecht komt waar de tijd toch wat is blijven stilstaan wat ook direct een vloed aan gezelligheid en warmte met zich meebrengt.

Na de hydratatie waren we van plan om naar het nieuwe deel van de stad te trekken en volledig in twijfel om taxi, auto of bus te nemen maar de wandeling van de voormiddag had ons zo deugd gedaan dat we beslisten om al wandelend naar het station van Guillemins te trekken. Een recent meesterwerk uit 2009 van glas en beton (Achitect: Santiago Calatrava). Zorgt naast een prachtige eyecatcher ook voor één van de mooiste stations van Europa. In dit station is ook Brasserie De La Gare & een expo gehuisvest dat zeker op ons to do lijstje stonden.

Brasserie De La Gare is een grand café gelegen in de inkom van het station en heeft een stijlvolle inrichting met open keuken waar een bruisende sfeer en de vriendelijke bediening je een comfortabel gevoel geeft. Jassen werden aangenomen, naar tafel begeleidt en korte uitleg bij menu kaart. Je kan er zo goedkoop en zo duur als je wil eten en ook geven ze indicaties wat snel klaar is wanneer je net als ons nog een druk programma klaar staan hebt. Als echte bonvivant koos ik natuurlijk voor een streekgerecht van Luik: Le boulet à la liégeoise. Gehaktballen met een Luikse saus en frietjes. Een gerecht dat je niet mag missen als je in Luik bent.

Na de innerlijke mens te hebben versterkt trokken we naar Expo Generetation 80 een tentoonstelling die nog tot mei te bezichtigen valt in het stationsgebouw. Je kan hier echt de nostalgie en de vrijheid van de jaren 80 inademen. Een grote expo die je meeneemt in de geschiedenis van belangrijk wereldnieuws, de vedetten en tv shows van toen, gadgets en wereldsterren. Het fijne aan deze expo was dat je makkelijk kon doorlopen naar zaken die je echt interesseerden. Sommige zaken herkende ik totaal niet en liet ik links liggen, andere zaken waren dan weer super boeiend. De expo is zo opgebouwd dat je naast massa’s informatie ook door decors kan lopen van een tv show, een discotheek van de jaren 80, een muziekopname studio of interactief de Berlijnse muur kan afbreken om beelden te verkrijgen. Het is dus geen saaie expo waar je op 5 minuten doorloopt. Er is hier zoveel verscheidenheid dat je snel blijft plakken in een bepaald decor of bij een thema.

Na deze drukke dag trokken we naar ons Hotel om in te checken en ons op te frissen om de avond in te duiken. We verbleven in het hart van het historische centrum in Hotel Neuvice. Een klein boetiekhotel met sfeervolle en domotica uitgeruste kamers. Het is gelegen in Rue en Novice, één van de gezelligste straatjes in Luik en vroeger deed dit pand dienst als drukkerij. De moderne look&feel gecombineerd met het behoud van authentieke elementen zoals een krakende houten trap, scheve muren en vooral veel gezelligheid en warmte zorgen ervoor dat je een bijzonder verblijf hier kan hebben. Ondanks de drukte van de stad merk je eenmaal in je kamer hier niets meer van. Zelf van de krakende trap kon je in de nachts niets merken. De kamer is netjes uitgerust met minibar en gratis water en koffie/thee faciliteiten, airco, verduisterende gordijnen, bed met een goede harde matras en wij hadden… joepie een bad (ik ben altijd als een klein kind gelukkig als ik een badkamer opentrek en een bad zie)!

Voor het ontbijt trek je naar de kelder langs buiten. Een buffet met huisgemaakte confituren, een kaasschotel, verschillende broodjes en koeken. Alles wat je nodig hebt om er terug sterk op te staan om een dag de stad in te trekken. Het is dichtbij een parking, centraal gelegen dichtbij veel bars en restaurants en ook dichtbij het winkelcentrum. Eigenlijk de ideale uitvalsbasis om de stad te verkennen. (praktisch: vanaf €110/nacht zonder ontbijt).

De dag nadien hadden we al het grootste deel van de stad bezichtigd al wandelend dus kozen we er om historische gebouwen achter ons te laten en de shoppingstraten in te trekken want naast veel cultuur valt er ook veel te winkelen. Het is echt de moeite om hier een dagje heen te gaan want er hangt een leuke sfeer in Centre Carré. 2 grote winkelstraten en zoveel meer zijstraatjes zorgen ervoor dat je uren kan kuieren langs de etalages van de winkels en wanneer het toch even minder weer is trek je gewoon het overdekte shoppingcentra in.

Tot slot wil ik nog 2 specialiteiten meegeven en die je gewoon moet proeven als je een BonVivant bent die een liefhebber is van streekgebonden gerechten.

Ten eerste moet je is langs gaan bij Une Gaufrette Saperlipopette (rue de mineurs 7) is een klein en authentiek winkeltje waar ze allemaal verse zoetigheden verkopen. De bakkers/patissiers zie je constant bezig, de verkoopsters doen er alles aan om alles mooi uit te stallen en de klanten wachten tot buiten om een lekkernij te proeven! Ja proeven want eenmaal binnen kan je enkele dingen degusteren terwijl je de hele winkel zou leegkopen! Uiteraard gingen wij hier onze souveniers kopen voor die lekkerbekken in onze familie en stapten buiten met een echte warme luikse wafel!

Ten tweede zag ik ook een café liégeois op een menu kaart staan in een restaurant en dacht ook dit streekgerecht wil ik proeven!  Volgens mijn brochures las ik dat je ofwel 2 kanten opkan bij deze bereiding ofwel is het een warme zoete drank met slagroom en voor anderen een ijsbereiding met room. Bij mij was het duidelijk een bolletje ijs met afgekoelde zoetekoffie afgewerkt met een toets alcohol en slagroom! Het smaakte naar meer!

Met deze zoete zondes sluit ik mijn blogpost af! Ik heb genoten van het weekend in Luik en ik genoot terug toen ik deze blog schreef! Er is zoveel mooi te bezichtigen en te beleven in Wallonië maar ik hoop dat deze blog je ook wat zin doen krijgen heeft om eens af te zakken naar Luik.

21 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *