Meet the Farmer | Op bezoek bij Witloofboerin Irma!
Sta je soms ook even stil bij het productieproces van onze Belgische groenten in de winkel? Veel te weinig naar mijn eigen mening. Ik ga naar de winkel, ik koop wat ik nodig heb en ga naar huis. Soms iets uit het oog verloren dat ik dan moet weggooien omdat het vervallen is of rot. Zonde heb ik me dit weekend gerealiseerd.
Delhaize Belgium nodigde me uit om kennis te maken met het Belgische grondwitloof en de boerderij achter het product. We trokken hiervoor naar Neerijse waar we eerst een heerlijke lunch voorgeschoteld kregen klaar gemaakt door de Delhaize huiskok Jeroen De Pauw. Als voorgerecht stond er witloofcrème met gerookte forel en roquette olie afgewerkt met pitten en als hoofdgerecht gegrilde onglet, witloofsalade met noten, bessen, stiltoncrumble en krieltjes in de oven met look en rozemarijn. Een feestelijke maaltijd met ons eigenste Belgische grondwitloof.
Na de lunch trokken we naar Boerin Irma. Een gepassioneerde vrouw die ons het proces toelichtte van een zaadje tot het kropje witloof bij ons thuis. We trokken naar de velden waar het zaad tot wortels uitgroeiden, de wortels worden dan uitgedaan en gescheiden van het groene loof. Dan gaan de wortels naar de loods waar ze perfect gesneden worden alvorens deze terug in een bedding te leggen om te wachten tot er een lekker kropje witloof tevoorschijn komt. Hier moet met duizend en één dingen rekening gehouden worden zodat het toch “winkelwaardig” zou zijn. Als ik het hier beschrijf lijkt het een klusje van niets maar vele mensen steken hier vele uren werk in. Een onder gewaardeerde job waar ik na het bedrijfsbezoek alleen meer respect heb voor gekregen. Hier werken dagelijks mensen uren met passie aan hun product en zijn terecht fier op hun witloof!
Na ons bezoek kregen we nog wat winkelwaardig en tweede keus witloof mee naar huis en hiermee ging ik aan de slag. Iedereen kent wel de typische witloof gerechten zoals in de oven of lekker gestoofd! SUPER lekker! Maar ik ga vandaag voor witloof in de bereiding van Pad Thai! Het receptje kunnen jullie hieronder vinden.
Pad Thai met witloof en scampi
Benodigdheden voor 2 personen:
8 scampi’s
2 wortelen
2 kropjes witloof
1 pastinaak
lente ui
stukje gember (fijn gesneden)
2 eieren
2 lepels sojasaus
1 chilipeper
koriander (naar eigen smaak)
40 gram pindanoten (fijn gehakt)
olijfolie
1 lepel kokossuiker
sap van een limoen.
Bereiding:
Snij alle groenten (pastinaak, wortel, witloof) in julienne.
Verhit de olijfolie in een wokpan en doe er de gesnipperde look en gember in.
Voeg er de wortel en pastinaak aan toe en wok deze tot ze beetgaar zijn. Daarna mag het witloof hier aan toegevoegd worden.
Voeg nu de fijn gesneden chilipeper en pindanoten hier aan toe.
Voeg er nu de sojasaus, palmsuiker en limoensap aan toe.
Serveer in een leuk kommetje.
Bak in de wokpan nu even de scampi’s aan en voeg ze toe aan je kommetje.
Bak daarna in de wokpan de eieren onder constant roeren zodat we kleine stukjes roerei hebben.
Werk je gerechtje af met dit roerei
Voeg er bovenop nog wat lente ui en grof gehakte koriander aan toe!
Smakelijk!
14 reacties
Balou
Wat fijn dat je er meer respect voor hebt gekregen, en het ook nog is lekker was!
Tifosanele
Geef mij maar de klassieker “witloof met kaas en hesp”. Dat doet er mij aan denken dat we weer “in het seizoen” zijn en dat het dringend tijd wordt om dit nog eens op het menu te zetten…
Dhini
Wat leuk dat je mocht bezoeken. Het lijkt mij erg leuk! De foods zien er lekker uit
Nicole
Geen witlof fan helaas, maar dat neemt niet weg dat ik ontzettend kan genieten als iemand vol passie over zijn bedrijf vertelt. Prachtig om te zien. En achter het verhaal van de producten mogen we inderdaad wat vaker stilstaan als we in de winkel staan.
Felice Veenman
Behalve dat ik van koken hou, hou ik ook enorm veel van mijn moestuin. Dus dit uistapje had ik ook wel willen maken!
The lemon kitchen - JADIS
Oh heerlijk witlof! Ik heb het laatst eens op met gorgonzola en nootjes, misschien een idee voor op de website!
Gea
Klinkt als een heerlijk recept! Leuk artikel om te lezen trouwens
An
We mogen trots zijn op ons Brabants grodwitlof. Is megalekker!!
ingrid
wat super gaaf zeg. ik was nooit zo dol op witlof maar begin het nu lekker te vinden
Deborah
Wat ontzettend leuk dat je letterlijk een kijken in de keuken mocht nemen. We staan er inderdaad veel te weinig bij stil hoe producten tot stand komen.
Witlof is een groente dat ik pas op latere leeftijd heb kunnen waarderen. Nu vind ik het erg lekker. Het recept dat je noemt ken ik niet maar ziet er erg smaakvol uit. Wie weet dat ik eens ga proberen.
Manon
Ik vind witlof erg lekker, dus leuk om te lezen waar het vandaan komt.
corrina
Ja witlof met ham en kas uit de oven heerlijk
Yvonne
Wat super leuk om te zien hoe witlof in de winkel terecht komt.. mooi om even mee te kijken. Daar staan we zeker niet vaak genoeg bij stil. Wij eten het niet zo vaak, maar af en toe.. de kinderen vinden het echt niet lekker.
Nicole Orriëns
Het lijkt me heel bijzonder om zo te zien hoe witlof groeit! Ik ken het echt alleen van de supermarkt….