Food & Drinks,  Recepten

Meet the Farmer | Op bezoek bij Witloofboerin Irma!

Sta je soms ook even stil bij het productieproces van onze Belgische groenten in de winkel? Veel te weinig naar mijn eigen mening. Ik ga naar de winkel, ik koop wat ik nodig heb en ga naar huis. Soms iets uit het oog verloren dat ik dan moet weggooien omdat het vervallen is of rot. Zonde heb ik me dit weekend gerealiseerd.

Delhaize Belgium nodigde me uit om kennis te maken met het Belgische grondwitloof en de boerderij achter het product. We trokken hiervoor naar Neerijse waar we eerst een heerlijke lunch voorgeschoteld kregen klaar gemaakt door de Delhaize huiskok Jeroen De Pauw. Als voorgerecht stond er witloofcrème met gerookte forel en roquette olie afgewerkt met pitten en als hoofdgerecht gegrilde onglet, witloofsalade met noten, bessen, stiltoncrumble en krieltjes in de oven met look en rozemarijn. Een feestelijke maaltijd met ons eigenste Belgische grondwitloof.

Na de lunch trokken we naar Boerin Irma. Een gepassioneerde vrouw die ons het proces toelichtte van een zaadje tot het kropje witloof bij ons thuis. We trokken naar de velden waar het zaad tot wortels uitgroeiden, de wortels worden dan uitgedaan en gescheiden van het groene loof. Dan gaan de wortels naar de loods waar ze perfect gesneden worden alvorens deze terug in een bedding te leggen om te wachten tot er een lekker kropje witloof tevoorschijn komt. Hier moet met duizend en één dingen rekening gehouden worden zodat het toch “winkelwaardig” zou zijn. Als ik het hier beschrijf lijkt het een klusje van niets maar vele mensen steken hier vele uren werk in. Een onder gewaardeerde job waar ik na het bedrijfsbezoek alleen meer respect heb voor gekregen. Hier werken dagelijks mensen uren met passie aan hun product en zijn terecht fier op hun witloof!

Na ons bezoek kregen we nog wat winkelwaardig en tweede keus witloof mee naar huis en hiermee ging ik aan de slag. Iedereen kent wel de typische witloof gerechten zoals in de oven of lekker gestoofd! SUPER lekker! Maar ik ga vandaag voor witloof in de bereiding van Pad Thai! Het receptje kunnen jullie hieronder vinden.

 

Pad Thai met witloof en scampi

Benodigdheden voor 2 personen:

8 scampi’s

2 wortelen

2 kropjes witloof

1 pastinaak

lente ui

stukje gember (fijn gesneden)

2 eieren

2 lepels sojasaus

1 chilipeper

koriander (naar eigen smaak)

40 gram pindanoten (fijn gehakt)

olijfolie

1 lepel kokossuiker

sap van een limoen.

Bereiding:

Snij alle groenten (pastinaak, wortel, witloof) in julienne.

Verhit de olijfolie in een wokpan en doe er de gesnipperde look en gember in.

Voeg er de wortel en pastinaak aan toe en wok deze tot ze beetgaar zijn. Daarna mag het witloof hier aan toegevoegd worden.

Voeg nu de fijn gesneden chilipeper en pindanoten hier aan toe.

Voeg er nu de sojasaus, palmsuiker en limoensap aan toe.

Serveer in een leuk kommetje.

Bak in de wokpan nu even de scampi’s aan en voeg ze toe aan je kommetje.

Bak daarna in de wokpan de eieren onder constant roeren zodat we kleine stukjes roerei hebben.

Werk je gerechtje af met dit roerei

Voeg er bovenop nog wat lente ui en grof gehakte koriander aan toe!

Smakelijk!

14 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *