Food & Drinks

Toby Alderweireld brengt een ode aan Antwerpen

Toby Alderweireld moeten we niet meer voorstellen, iedereen kent hem als een succesvolle voetballer. Maar… wist je dat hij ook een ondernemer is? Twee jaar lang heeft Toby samen met twee distilleerders gewerkt aan het ontwikkelen van MM Antverpia. Die dubbele M staat voor Marvelous Moments of Monumental Moments, en vormen de Romeinse cijfers 2000, de postcode van jawel, Antwerpen. Die stad of kortweg ’t Stad dragen de makers in hun hart. Het idee was om de pracht, grootsheid en uniciteit van Antwerpen op een artistieke en verfijnde manier als een blijvende herinnering in een fles te gieten. Waarbij je inhoud én vorm als een bijzondere belevenis ervaart en kan koesteren. Geen makkelijke opgave maar zo blijkt uiteindelijk wel een haalbare opdracht.

Met MM Antverpia en een eigen stokerij en bottelarij zet Toby Alderweireld zijn eerste stappen als duurzaam ondernemer. Daarbij werd bewust gekozen voor leveranciers uit de regio, voor logistieke partners met hetzelfde gedachtegoed, voor productie via hernieuwbare energie en voor packaging vanuit gerecycleerd karton.

“Het idee is ontstaan toen twee Antwerpse distillateurs me een aantal van hun afgewerkte producten hebben laten proeven. De complexiteit en finesse ervan overtuigde me om samen daaronder de schouders te zetten en zo is MM Antverpia ontstaan.”

Drie distillaten op basis van graanalcohol

De drie distillaten op basis van graanalcohol worden in Antwerpen gemaakt met de best beschikbare ingrediënten. Voor Amaretto 1905 – het cijfer verwijst naar het jaar dat het huidige Centraal Stationgebouw geopend werd – plet en macereert men amandelen van de beste kwaliteit waarmee vervolgens een zeer zachte en subtiele likeur gemaakt wordt die zich met een zweem van subtiele bijna onderhuidse zoetigheid sterk onderscheidt. Noten en alcohol zijn gracieus versmolten waardoor deze amaretto zowel puur met een blokje ijs als aperitief, digestief of verweven in een cocktail voor een fijn versmolten effect zorgt.

Foto © Pieter D’Hoop
© Pieter D’Hoop

Gin 1501 – het cijfer verwijst naar het beginjaar van de Antwerpse Gouden Eeuw – behoort tot het verfijnde full-body gintype die zich onderscheidt door hints van jeneverbes én grapefruit. Door zijn malse, fluwelen textuur kan men zowel puur als met een zachte premium tonic van deze gin genieten.

© Pieter D’Hoop

Met distinctieve kleur en zeer zachte smaak geeft Pastis 1794 – in dat jaartal werd Antwerpen ingenomen door de Franse Revolutionairen – aan de anijsdrank een nieuwe dimensie. Door trage infusie van onder meer venkelzaad zorgt Pastis 1794 voor een aparte beleving, eigen aan deze Antwerpse likeur. Net zoals Amaretto 1905 en Gin 1501 kan Pastis 1794 precies door het zacht smakende en complexe karakter op zich als aperitief of aangelengd met water en ijs gedronken worden.

MM Antverpia is online verkrijgbaar, in gespecialiseerde zaken te koop en aanwezig in diverse horecagelegenheden in en buiten Antwerpen.  

Wil je als Bonvivant op de hoogte blijven schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief zodat je geen enkel blogbericht hoeft te missen. Ook is het altijd fijn als je men instagramkanalen even een follow geeft @stefaandewinter & @blogvivantbe

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *