50 kaa(r)sjes voor Kaasaffineurs Van Tricht!
In betere omstandigheden had ik begin april samen met Michel & Frederic Van Tricht geklonken op vijftig jaar ambachtelijk werk. Geen ontmoeting maar wel een kennismaking en proeverij bij mij thuis. Met de nodige social distancing werden de lekkerste kaasjes aan mijn deur afgezet.
Ik kreeg een selectie uit hun assortiment die samen het verhaal vertellen van hoe een kleine zaak die in 1970 opende in Berchem, evouleerde tot ‘de beste kaawinkel in Europa’ volgens The Wall Street Journal! In die periode van vijftig jaar exploreerde deze zaak tot een internationale kaasexpert omwille van het affineren van een rijk repertoire aan kazen. Tot auteur van diverse boeken en tot inspirator van vele co-creaties die het kaaslandschap verrijkt hebben.
Ze exporteren hun ambachtelijke Vlaamse kazen over de hele wereld, zoals in California, New York en Signapore waar ze bijzonder populair zijn bij de lokale meerwaardezoeker.
Mijn top 3 licht ik graag toe:
Comté Marcel Petite Fort St. Antoine Réservation,
unieke rijping
Eén van de paradepaardjes in het brede repertoire. Precies met soortgelijke kazen voorzien van een uniek smaakprofiel vestigde Michel Van Tricht al snel zijn reputatie als kaasaffineur. En dit zowel bij de consument, restaurantchef als bij de kaasboeren die begrepen dat hun producten in de best denkbare handen terecht kwamen. Deze harde kaas uit de Jura, gemaakt van rauwe koemelk, rijpt eerst op een unieke locatie in een oud militair fort op 1.100 meter hoogte, om nadien verder in de rijpafdeling in de stadsbrouwerij in Antwerpen finaal optimale smaak te krijgen.
Vanillien, Eigen creatie
Een voorbeeld van eigen meesterschap. Dit kaasje van rauwe geitenmelk en gemarbreerd met vanille, werd zelf ontwikkeld en enkel voor Kaasaffineurs Van Tricht gemaakt op een boerderij in Normandië. Een voorbeeld van een kaas met eigenheid, met hoge culinaire meerwaarde, die eerst zout en daarna zacht elegant smaakt.
Roquefort artisanal Le Vieux Berger van Yves Combes en
Stilton van Colston Basset, affinage ‘Neal’s Yard’,
de twee koningen onder de kazen
Zowel vader als zoon Van Tricht zijn gek op blauw geaderde kaas en ze hebben elk hun voorkeur. Voor vader Michel is roquefort de kaas die zijn laatste avondmaal mag afsluiten en Frederic rekent op dat moment op een flink stuk Stilton. Twee vorstelijke kazen uit dezelfde familie met toch een heel eigen karakter. Eigenheid die bepaald wordt door de kaasmakers en de kaasaffineurs. Waardoor deze twee type blauwe kazen in het segment van respectievelijk roquefort als stilton terecht als de meest verfijnde beschouwd worden. En voor vader en zoon Van Tricht het nec plus ultra zijn.
Van Tricht Boomgaardstraat 1-3, 2018 Antwerpen en Fruithoflaan 41, 2600 Berchem
Zit je na het lezen van deze blog nog met een specifieke vraag, stuur me dan gerust een mailtje via info@blogvivant.be
Wil je als Bonvivant op de hoogte blijven schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief zodat je geen enkel blogbericht hoeft te missen. Ook is het altijd fijn als je men instagramkanalen even een follow geeft @stefaandewinter & @blogvivant.be
15 reacties
Laura
Ik ben niet zo van de aparte kazen. Gewoon jong belegen is wat ik lekker vind.
RonaldDox
where can i buy doxycycline online
Manon
Een kaasje net vanille klinkt heel bijzonder!
Felice Veenman
hmmmmm, te lekker allemaal !! vooral die eigen creatie van geitenkaas met vanille zou ik graag eens proberen
rachel
ik ben gek op kaas!! hoe gekker hoe beter 😀
BennyFeeby
ebx3pm
krvekb
x5jdse
lv8m3u
iepfxh
momol2
7e5e2t
31l96q
etoaep
qp3qta
s3p0bb
j19vwd
oipopd
puhevw
elk9q9
kk6xea
lles03
dil38f
kk6brj
o7jubc
n0zyla
iuvt5f
jsvp0m
tf7ofn
h4r7y4
yo1m9w
zjbvfo
l4f6cr
7oj7vy
hydud8
iz35vs
h7hay2
2b0qas
chzrsr
z4n3sy
l27as3
htoibj
ftt5kn
ymfpxw
al2ld6
oyd2jk
pgaaos
2xqvj0
f3rbmn
078qv0
snrwz6
0cenbz
rb1cx4
n47pnr
jvxzff
i4pog0
rpcerw
rgfhwu
867ptz
ie1acw
y1etdp
y5q3ql
mg49ak
uwoz8x
v4s1bw
BennyFeeby
— У тебя капает. финансы и кредит мгу , ренессанс банк онлайн , займ на карту срочно с просрочками Я, развернув его, начал читать. сбербанк россии 8 марта
KoolFamily
Ik hou van kaas!!
Ben dan ook blij dat veel (hippe) restaurants opnieuw kaas als dessert hebben ingevoerd, nadat dit toch een paar jaren als oubollig werd aanzien.
Jasmina
Wat een bijzondere kaasjes. Ik hou alleen van kaas als het gesmolten is. Een tosti of pizza met veel kaas,maak je me blij mee….een normaal broodje kaas daarentegen helemaal niet.
Joyce - SomedayTodayNL
Oh ik krijg gelijk zin in een heerlijk kaasplankje!
Sandra
Ik hou erg van kaas, alleen geitekaas lust ik niet.
henk
Kaas is eigenlijk de reden dat ik veggie ben in plaats van veganist. Die varieteit aan kazen, heerlijk
Bas
Leuk artikel! Ikzelf ben helemaal gek van verschillende soorten kazen, en dat met een wijntje erbij maakt de avond compleet! Vooral samen is het leuk om ze uit te proberen, maar ook heerlijk als ontbijt! 😉
corrina
Ik ben wel van de kaasjes. Dit ziet er leuk uit. Wil ook weleens zo’n proeverij gaan proberen
Linda
Ik ben wel van de hapjes maar niet van het zelf maken. Maar het ziet er heerlijk uit.