Food & Drinks

50 kaa(r)sjes voor Kaasaffineurs Van Tricht!

In betere omstandigheden had ik begin april samen met Michel & Frederic Van Tricht geklonken op vijftig jaar ambachtelijk werk. Geen ontmoeting maar wel een kennismaking en proeverij bij mij thuis. Met de nodige social distancing werden de lekkerste kaasjes aan mijn deur afgezet.

Ik kreeg een selectie uit hun assortiment die samen het verhaal vertellen van hoe een kleine zaak die in 1970 opende in Berchem, evouleerde tot ‘de beste kaawinkel in Europa’ volgens The Wall Street Journal! In die periode van vijftig jaar exploreerde deze zaak tot een internationale kaasexpert omwille van het affineren van een rijk repertoire aan kazen. Tot auteur van diverse boeken en tot inspirator van vele co-creaties die het kaaslandschap verrijkt hebben.
Ze exporteren hun ambachtelijke Vlaamse kazen over de hele wereld, zoals in California, New York en Signapore waar ze bijzonder populair zijn bij de lokale meerwaardezoeker.

Mijn top 3 licht ik graag toe:

Comté Marcel Petite Fort St. Antoine Réservation,

unieke rijping

Eén van de paradepaardjes in het brede repertoire. Precies met soortgelijke kazen voorzien van een uniek smaakprofiel vestigde Michel Van Tricht al snel zijn reputatie als kaasaffineur. En dit zowel bij de consument, restaurantchef als bij de kaasboeren die begrepen dat hun producten in de best denkbare handen terecht kwamen. Deze harde kaas uit de Jura, gemaakt van rauwe koemelk, rijpt eerst op een unieke locatie in een oud militair fort op 1.100 meter hoogte, om nadien verder in de rijpafdeling in de stadsbrouwerij in Antwerpen finaal optimale smaak te krijgen.

 

 

 

 

Vanillien, Eigen creatie

Een voorbeeld van eigen meesterschap. Dit kaasje van rauwe geitenmelk en gemarbreerd met vanille, werd zelf ontwikkeld en enkel voor Kaasaffineurs Van Tricht gemaakt op een boerderij in Normandië. Een voorbeeld van een kaas met eigenheid, met hoge culinaire meerwaarde, die eerst zout en daarna zacht elegant smaakt.

 

 

 

 

Roquefort artisanal Le Vieux Berger van Yves Combes en

Stilton van Colston Basset, affinage ‘Neal’s Yard’,

de twee koningen onder de kazen

Zowel vader als zoon Van Tricht zijn gek op blauw geaderde kaas en ze hebben elk hun voorkeur. Voor vader Michel is roquefort de kaas die zijn laatste avondmaal mag afsluiten en Frederic rekent op dat moment op een flink stuk Stilton. Twee vorstelijke kazen uit dezelfde familie met toch een heel eigen karakter. Eigenheid die bepaald wordt door de kaasmakers en de kaasaffineurs. Waardoor deze twee type blauwe kazen in het segment van respectievelijk roquefort als stilton terecht als de meest verfijnde  beschouwd worden. En voor vader en zoon Van Tricht het nec plus ultra zijn.

 

 

www.kaasmeestervantricht.be

Van Tricht  Boomgaardstraat 1-3, 2018 Antwerpen en Fruithoflaan 41, 2600 Berchem

 

Zit je na het lezen van deze blog nog met een specifieke vraag, stuur me dan gerust een mailtje via info@blogvivant.be

Wil je als Bonvivant op de hoogte blijven schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief zodat je geen enkel blogbericht hoeft te missen. Ook is het altijd fijn als je men instagramkanalen even een follow geeft @stefaandewinter & @blogvivant.be

15 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *