Food & Drinks,  hoofdgerecht,  Recepten

Gevulde Aubergine met boerengehakt en quinoa

Vandaag nemen we je mee op ontdekkingsreis naar een veelzijdige en heerlijke groente die je keuken zal verrijken met zijn diepe kleur en karakteristieke smaak: de aubergine. Ook bekend als ‘eggplant’ in het Engels, deze prachtige paarse parel heeft een eeuwenoude geschiedenis en is geliefd bij fijnproevers over de hele wereld.

De aubergine, die oorspronkelijk uit India komt, heeft door de eeuwen heen een opmerkelijke reis gemaakt en heeft zijn weg gevonden naar de keukens van diverse culturen. Met zijn fluweelachtige huid en sappige textuur, biedt deze groente een scala aan culinaire mogelijkheden, van hartige ovengerechten tot smaakvolle bijgerechten en zelfs gegrild als een perfecte zomertraktatie. Wij gaan vandaag deze aubergine opvullen met boerengehakt en quinoa!

Je verwacht de groente dus niet meteen bij ons, maar toch wordt in België vandaag 23,62 ha aubergines geteeld. De populariteit van de mediterrane keuken in onze streken heeft ons de aubergine leren kennen. In Vlaanderen is de groente onlosmakelijk verbonden met gerechten als moussaka en melanzane. Vandaag zetten ook steeds meer vegetariërs de ‘groentebiefstuk’ op het menu, als vleesvervanger, én wordt de veelzijdigheid van de aubergine steeds meer gesmaakt. De kloof met de Zuid-Europeanen is weliswaar nog groot – met een jaarlijkse consumptie van 10 kg per persoon –, maar toch eten Vlamingen vandaag anderhalve keer zoveel aubergines als tien jaar geleden. BelOrta is daarbij de belangrijkste Belgische aubergineleverancier.

Gevulde Aubergine met boerengehakt en Quinoa

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 130 g quinoa
  • 2 aubergines
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 400 g boerengehakt
  • 1 groentebouillonblokje
  • 70 gram tomatenpuree
  • 1 soeplepel Provençaalse kruiden
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel gerookt paprika poeder
  • 1 theelepels ras-el-hanout
  • 1 el olijfolie
  • 1 theelepel cayennepeper
  • peper
  • zout
  • 40 gram parmesaanse kaas
  • platte bladpeterselie (afwerking)

Bereidingswijze

  • Snij de aubergines in twee, maak inkepingen en bestrijk deze rijkelijk met olijfolie.
  • Zet deze 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden.
  • Verhit de olijfolie in een grote pan.
  • Stoof de versnipperde ui en knoflook.
  • Voeg het boerengehakt toe.
  • Voeg de verkruimelde groentebouillon toe.
  • Voeg er na enkele minuten bakken de tomatenpuree aan toe.
  • Voeg de Provençaalse kruiden, cayennenpeper, gerookt paprika poeder, ras-el-hanout en de kurkuma aan toe.
  • Kook de quinoa en voeg deze toe aan het gehakt mengsel en laat nog enkele minuten opstaan.
  • Voeg dan 20 gram Parmezaanse kaas toe en roer alles goed om.
  • Haal de aubergines uit de oven en haal hem wat uit, snij dit wat je er net uithaalde fijn en voeg dit toe aan je gehaktmengsel.
  • Vul de uitgeholde aubergines met je gehaktmengsel en strooi er nog rijkelijk Parmezaanse kaas bovenop.
  • Zet dit nog 5-10 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is.
  • Werk af met wat fijn gesneden platte bladpeterselie.

    Smakelijk!

Wil je als Bonvivant op de hoogte blijven volg dan zeker ook onze socials. Het is altijd fijn als je men instagramkanalen even een follow geeft @stefaandewinter & @blogvivantbe

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *