hoofdgerecht,  Lunch,  Recepten

Slaatje met warme geitenkaas in krokante Parmaham

Er zijn van die combinaties die altijd scoren. Warm en koud, zout en zoet, zacht en krokant. Dit slaatje met warme geitenkaas en Parmaham heeft het allemaal, en meer. Het is geïnspireerd op een recept van tv-kok Loïc Van Impe, en ik mocht het van hem delen met een eigen twist. Perfect als feestelijk voorgerecht, of als lichte lunch op een zomerse dag.

Wist je trouwens dat Parma, de stad van Parmaham en Parmezaanse kaas, een echte foodie-bestemming is? Ik ontdekte zelf deze streek als liefhebber van deze heerlijke ham en ontdekte dat Parmaham een symbool van vakmanschap en traditie is. Gelukkig moeten we niet telkens zo ver reizen om deze lekkernij op ons bord te toveren.

Waarom een slaatje met warme geitenkaas altijd werkt:

  • Warme geitenkaas smelt heerlijk op je tong en vormt de perfecte tegenhanger voor de krokante ham.
  • Parmaham is zilt en zacht van smaak, en wordt knapperig als je hem bakt: win-win!
  • Rucola en meloen zorgen voor frisheid en een klein zoet accent.
  • Het oogt feestelijk, maar is eigenlijk verrassend eenvoudig te maken.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 300 gr verse geitenkaas
  • 25 gr rozijnen
  • 1 pakje Parmaham
  • peper & zout
  • 1 meloen
  • 250 gr rucola
  • 1 rode ui
  • 1 takje rozemarijn
  • olijfolie
  • rode wijnazijn

Bereiding van dit heerlijke slaatje met warme geitenkaas

  1. Verwarm de oven voor op 220°C.
  2. Snipper de rozemarijn fijn en meng met de geitenkaas, rozijnen, peper en zout.
  3. Leg twee sneetjes Parmaham kruislings over elkaar (6 keer in totaal).
  4. Maak 6 bolletjes van het kaasmengsel en wikkel elk bolletje in de ham.
  5. Leg op een bakplaat met bakpapier en bak 10 minuten in de oven, tot de ham krokant is.
  6. Snijd de meloen in fijne reepjes, snipper de rode ui en meng met de rucola.
  7. Breng de salade op smaak met olijfolie, wijnazijn, peper en zout.

Serveer een mooie portie salade op een bord, het krokante buideltje Parmaham en geitenkaas en werk af met een extra sneetje Parmaham in toefjes rondom.

Slaatje met Parmaham bewaren of voorbereiden:

Je kan de geitenkaasjes vooraf rollen en in de koelkast bewaren. Zo hoef je ze enkel nog in de oven te schuiven net voor je gasten komen.

Tips en mogelijke variaties op dit slaatje:

  • Liever iets minder uitgesproken? Gebruik zachte feta in plaats van geitenkaas.
  • Geen Parmaham in huis? Probeer Gandaham of Serrano, al is Parma de klassieker voor dit gerecht.
  • Voeg walnoten of granaatappelpitjes toe voor extra crunch en kleur.
  • Serveer met brood voor een vullende lunch.

Smakelijk!

Hou je net zoveel van Parmaham als ik? Bekijk dan zeker al mijn recepten met Parmaham.

Wil je als Bonvivant op de hoogte blijven volg dan zeker ook onze socials. Het is altijd fijn als je men instagramkanalen even een follow geeft @stefaandewinter & @blogvivantbe

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *