
Eerste Zeeuwse mosselen spectaculair boven water gehaald.
Ze hebben even op zich laten wachten, maar liefst 5 weken later dan vorig jaar maar nu op 1 augustus 2018 zijn ze er eindelijk… Zeeuwse mosselen.

Al weken had ik er zin in en hield ik me bewust in om geen mosselen te eten want ik had nog nergens gelezen of op tv gezien dat het mosselseizoen gestart was. Tot ik vorige week een uitnodiging kreeg om zelf die officiële start van het seizoen mee te maken! Het leek wel of ze mijn “goesting” in Zeeuwse mosselen tot in Yerseke gevoeld hadden. De reden waarom we zo lang moesten wachten is niet duidelijk volgens Addy Risseuw, voorman van de Zeeuwse mosselkwekers:
“Mosselen zijn een natuurproduct. De ene keer word je al vroeg in het seizoen verrast met een mossel van uitzonderlijke kwaliteit, zoals twee jaar geleden. Dit jaar is dat later. Het is en blijft gissen naar de reden. Is het de winter die langer aanhield? Niemand die het weet.”

We werden vanochtend onthaald op de YE100 boot die ons richting de mosselbanken bracht in de Oosterschelde. Een Nederlandse onderzeeër dook naar de bodem en bracht de eerste Zeeuwse mosselen boven water en aan boord. Hiermee werd het mosselseizoen spectaculair op gang getrapt. Er werd officieel geproefd en goed gekeurd!


Tijdens onze vaart werden we culinair verwend door de Belgische foodtruck sensatie Jean Sur Mer met chefs Jan Kegels & Peter Vlyminck. Zij brachten drie keer mosselen met telkens een andere invloed van over de hele wereld. Het waren hoogstaande hapjes waar elke smaakcombinatie zorgde voor een explosie in de mond! Well done mannen!

Japans
Mossel – Panko – Miso

Zuid-Amerikaans
Mossel – Cheviche -Limoen

Europees (Catalaans)
Mossel – Fideua – Chorizo
Na het opvissen van de mosselen en heerlijke hapjes te hebben gekregen vaarden we door naar een door laagtij droog gekomen eiland in de Oosterschelde die paar uur per dag toegankelijk is en daar wachtte er ons een lange feesttafel op het strand waar alle pers en genodigden de eerste Zeeuwse mosselen konden proeven in primeur! Eerst en vooral een dikke pluim voor de organisators qua locationgoals kan dit echt wel tellen, daarnaast waren de mosselen heerlijk bereid. Soms wat kleinere maar meestal goed gevulde schelpen met jong mooi mosselvlees!



Voldaan keerde ik terug naar huis! En volgende week… dan ga ik gewoon terug Mosselen gaan eten want ik vind dat zo lekker!

Genieten jullie ook zo van Zeeuwse Mosselen? Hoe heb je ze het liefst, Natuur of toch maar op een andere manier? Leuke mosselreceptjes? Of misschien een hotspot waar ze de beste mosselen hebben?
Laat het me allemaal weten in en berichtje hieronder!


19 reacties
Naomi
Leuke blog ik ga deze maand zeker nog eens mosselen eten
Felice Veenman
ik ben dol op mosselen !! Een paar jaar geleden waren we in Bretagne, daar maken ze op zoveel manieren mosselen klaar, dat ik wel elke dag uit eten wilde
Nicole Orriëns
Ik ben niet zo’n fan van mosselen, maar dit vind ik wel heel leuk klinken.
Kool Family
Heerlijk, wij gaan volgende week met de familie mosselen gaan eten. Zelf eet ik liefst natuur.
Farah
Ik ben geen mosselenfan maar door jouw enthousiaste artikel heb ik bijna de neiging om het toch weer eens uit te proberen
Kim
Jammie! Hier lusten we ook graag mosselen. We zijn net terug van een kampeervakantie in Zeeland dus hebben veel mosselen op. De lekkerste vinden wij van Neeltje Jans. Ik had er laatst met room en knoflook, dat was erg lekker!
Elisabeth
Leuke manier om het mosselseizoen in te luiden! Ik kom zelf uit Zeeland en is het voor mij helemaal niet zo een happing.
Jouvence
Leuke foto’s, echter ben ik niet zo’n fan van mosselen, dus ik laat ze aan mij voorbij gaan.
Manon
Wat ontzettend cool dat je mee mocht met dit event. Het ziet er heerlijk uit op die foto’s, op die manier heb ik nog nooit mosselen gegeten!
Melissa
Laatst voor eerst mosselen gehad maar vond dat geen succes
Griet
Ik heb op slag zin om mosselen te eten!
Hilde
Mmm, heerlijk mosselen! Het ziet er zalig uit om mee aan te schuiven aan zo’n lange tafel op het strand. Gisteren ook mosselen gaan eten tijdens ons laatste dagje Zeeland in Yerseke bij Oesterput 14. …. zeker een aanrader!
Ellen
Mooie foto’s weer en wat tof dat je daar bij mocht zijn!
Neeltje | Thoughts in Style
Ah heel lekker! Je hebt mooie foto’s gemaakt 🙂
Leslie
Ik zag het op het nieuws vorige week en kan niet wachten om ze uit te proberen. Mosselen gaan er hier altijd in, maar de Zeeuwse, dat zijn en blijven de beste 🙂
Melissa
Je maakt mij er totaal niet blij mee maar zag wel super gezellig uit
Nikki
Leuk om dit te lezen, wist ik helemaal niet joh!
Marcelina de Boer - Walma
Grappig dat je zo gek bent op mosselen. Weetje, ik heb nog nooit mosselen gehad, maar het lijkt me eerlijk gezegd niet lekker. Ik durf het dus gewoon niet aan :# Misschien ooit dat ik het probeer. Voor nu weet ik dus niet wat ik mis haha
Danielle
Ziet er super leuk uit zo! Ik ben op zich niet heel dol op mosselen, maar moet eerlijk zeggen dat het op deze manier wel weer lekker klinkt haha