Food & Drinks

Eerste Zeeuwse mosselen spectaculair boven water gehaald.

Ze hebben even op zich laten wachten, maar liefst 5 weken later dan vorig jaar maar nu op 1 augustus 2018 zijn ze er eindelijk… Zeeuwse mosselen.

Al weken had ik er zin in en hield ik me bewust in om geen mosselen te eten want ik had nog nergens gelezen of op tv gezien dat het mosselseizoen gestart was. Tot ik vorige week een uitnodiging kreeg om zelf die officiële start van het seizoen mee te maken! Het leek wel of ze mijn “goesting” in Zeeuwse mosselen tot in Yerseke gevoeld hadden. De reden waarom we zo lang moesten wachten is niet duidelijk volgens Addy Risseuw, voorman van de Zeeuwse mosselkwekers:

“Mosselen zijn een natuurproduct. De ene keer word je al vroeg in het seizoen verrast met een mossel van uitzonderlijke kwaliteit, zoals twee jaar geleden. Dit jaar is dat later. Het is en blijft gissen naar de reden. Is het de winter die langer aanhield? Niemand die het weet.”

We werden vanochtend onthaald op de YE100 boot die ons richting de mosselbanken bracht in de Oosterschelde. Een Nederlandse onderzeeër dook naar de bodem en bracht de eerste Zeeuwse mosselen boven water en aan boord. Hiermee werd het mosselseizoen spectaculair op gang getrapt. Er werd officieel geproefd en goed gekeurd!


Tijdens onze vaart werden we culinair verwend door de Belgische foodtruck sensatie Jean Sur Mer met chefs Jan Kegels & Peter Vlyminck. Zij brachten drie keer mosselen met telkens een andere invloed van over de hele wereld.  Het waren hoogstaande hapjes waar elke smaakcombinatie zorgde voor een explosie in de mond! Well done mannen!

Japans

Mossel – Panko – Miso

Zuid-Amerikaans

Mossel – Cheviche -Limoen

Europees (Catalaans)

Mossel – Fideua – Chorizo

Na het opvissen van de mosselen en heerlijke hapjes te hebben gekregen vaarden we door naar een door laagtij droog gekomen eiland in de Oosterschelde die paar uur per dag toegankelijk is en daar wachtte er ons een lange feesttafel op het strand waar alle pers en genodigden de eerste Zeeuwse mosselen konden proeven in primeur! Eerst en vooral een dikke pluim voor de organisators qua locationgoals kan dit echt wel tellen, daarnaast waren de mosselen heerlijk bereid. Soms wat kleinere maar meestal goed gevulde schelpen met jong mooi mosselvlees!


Voldaan keerde ik terug naar huis! En volgende week… dan ga ik gewoon terug Mosselen gaan eten want ik vind dat zo lekker!

Genieten jullie ook zo van Zeeuwse Mosselen? Hoe heb je ze het liefst, Natuur of toch maar op een andere manier? Leuke mosselreceptjes? Of misschien een hotspot waar ze de beste mosselen hebben?

Laat het me allemaal weten in en berichtje hieronder!

 

19 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *