Ratatouille recept
bijgerecht,  hoofdgerecht,  Recepten

Ratatouille recept: klassiek, gezond en boordevol smaak

Ratatouille is een klassiek gerecht uit de Provençaalse keuken van Zuid-Frankrijk, beroemd om zijn rijke smaken en kleurrijke groenten. Met dit eenvoudige recept maak je in een halfuurtje een heerlijke groentenstoofpot boordevol courgette, aubergine, paprika en tomaten. Perfect als bijgerecht bij een BBQ, of als vegetarisch hoofdgerecht met wat brood, pasta of rijst.

Ik had nog courgettes en aubergines in voorraad die moesten verwerkt worden en dacht toen: waarom niet eens ratatouille maken! Dit ratatouille recept is heerlijk als bijgerecht bij de BBQ, of als vegetarisch hoofdgerecht met wat brood, pasta of rijst.

Recept ratatouille

Ingrediënten voor een smaakvolle ratatouille (4 personen):

  • 2 rode uien
  • 3 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 aubergine
  • 1 blik kerstomaatjes van Mutti
  • 2 courgettes (ik speelde met kleuren door een gele en groene te gebruiken)
  • 1 eetlepel tijm
  • 1 eetlepel basilicum
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel oregano
  • 100 ml witte wijn.

Zo maak je ratatouille stap voor stap:

Voorbereiding:

  • Versnipper de ui en de look.
  • Snij de paprika’s, aubergine en courgette in blokjes.

Groenten bakken:

  • Verhit de olijfolie in een grote koekenpan of stoofpot op middelhoog vuur.
  • Bak de ui en knoflook op een hoog vuur totdat ze glazig zijn.
  • Voeg daarna de paprika’s, courgette, en aubergine toe en bak mee gedurende 5 minuten.

Kruiden en afwerken:

  • Voeg tijm, basilicum, paprikapoeder en oregano toe.
  • Voeg het blik kerstomaten en de witte wijn toe.
  • Laat een dertigtal minuten sudderen op een zacht vuur. Roer af en toe door om aanbranden te voorkomen.

Serveer je ratatouille met…

  • Een stuk knapperig brood
  • Volkoren pasta
  • Rijst of couscous
  • Gegrild vlees of vis (zoals bij een zomerse BBQ)

Voor het beste resultaat: gebruik verse groenten en laat de smaken echt goed ontwikkelen. Dat maakt het verschil tussen een gewone ratatouille en een topgerecht waar iedereen om vraagt.

Tip: restjes over?

Ratatouille is de dag nadien zelfs nóg lekkerder! Bewaar afgedekt in de koelkast en warm zachtjes op in een pan.

Smakelijk!

Hou je van aubergine? Dan is mijn recept voor pasta met aubergine en spekjes waarschijnlijk echt iets voor jou!

Wil je als Bonvivant op de hoogte blijven volg dan zeker ook onze socials. Het is altijd fijn als je men instagramkanalen even een follow geeft @stefaandewinter & @blogvivantbe

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *