
Vijgen clafoutis: een heerlijk dessert met verse vijgen!
Onze vijgenboom is dit jaar bijzonder gul, en zulke mooie, rijpe vijgen laat je natuurlijk niet verloren gaan. We maakten al confituur, maar wilden nu iets nieuws proberen: een luchtige, suikervrije cake geïnspireerd op de klassieke Franse clafoutis. Een eenvoudig ovendessert met pure ingrediënten, ideaal als herfstig tussendoortje of gezond nagerecht.
Deze suikervrije vijgen clafoutis is het perfecte dessert met vijgen voor wie gezond én lekker wil eten. De smaak komt nog beter tot zijn recht na een nachtje in de koelkast. Serveer hem bij een kopje koffie of als afsluiter van een herfstige maaltijd met vrienden of familie.

Wat heb je nodig? (voor 4 tot 6 personen)
- 1 kg verse vijgen
- 3 eieren
- 130 g PureVia (of andere suikervervanger)
- 125 ml melk
- 125 ml room
- 75 g gesmolten boter
- 75 g patisseriebloem
- 1 theelepel vanillepoeder (bv. van Mill&Mortar)
- 1 theelepel “Cake factor” (optioneel, smaakversterker voor gebak)
Zo maak je dit dessert met vijgen in clafoutisstijl
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Maak de vijgen schoon en snij ze in partjes.
- Vet een ovenschaal in en verdeel de vijgen over de bodem.
- Klop de eieren met de suikervervanger tot een schuimig, wit mengsel.
- Voeg de gesmolten boter toe, samen met de bloem.
- Roer daarna de melk, room, vanillepoeder en Cake factor erdoor.
- Klop alles luchtig op tot een glad beslag.
- Giet het mengsel over de vijgen in de ovenschaal.
- Bak ongeveer 30 minuten tot het goudbruin is en stevig aanvoelt.
- Laat even afkoelen. Je kunt hem lauw serveren of een nachtje in de koelkast laten rusten voor extra smaak.
Zo serveer je deze clafoutis met vijgen:
Heerlijk bij een tasje koffie of thee! Past ook perfect met een toefje slagroom, een blaadje munt of gehakte nootjes.
SMAKELIJK!
Ben je ook aan de slag gegaan met vijgen om er een clafoutis van te maken? Laat me dan zeker weten hoe je het vond!
Op zoek naar meer dessert inspiratie? Wat dacht je van witte chocolademousse met nootjes en granaatappel?
Wil je als Bonvivant op de hoogte blijven schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief zodat je geen enkel blogbericht hoeft te missen. Ook is het altijd fijn als je men instagramkanalen even een follow geeft @stefaandewinter & @blogvivantbe

