Koude gazpacho van witte asperges in een glas, afgewerkt met bieslook en aspergekopjes
Recepten,  soep,  voorgerecht

Gazpacho van witte asperges: fris, origineel en Belgisch

Het seizoen van het Belgische witte goud is weer aangebroken, en dat vieren we graag met een origineel recept. Witte asperges zijn niet alleen gezond, ze zijn ook verrassend veelzijdig. Voor onze paasbrunch wilde ik eens iets anders dan de klassieke à la flamande. Zo ontstond dit frisse idee: een koud soepje van witte asperges, afgewerkt met foelie en room.

Gazpacho klinkt misschien Spaans, maar deze versie is helemaal Belgisch. Ideaal als licht voorgerecht bij een brunch of als elegante amuse in kleine glaasjes.

Wat heb je nodig? (voor 2 personen)

Wat heb je nodig?

  • 500 gram Belorta witte asperges
  • 750 ml water
  • 40 gram boter
  • stukje foelie (voor een warme kruidige toets)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 50 gram room
  • verse bieslook (voor de afwerking)

Zo maak je deze witte asperges gazpacho

  1. Schil de asperges zorgvuldig en hou de schillen apart. Snij de kopjes eraf en bewaar die voor de garnering.
  2. Trek een bouillon: verwarm het water samen met de boter, de foelie en de aspergeschillen. Laat dit zo’n 20 à 30 minuten net onder het kookpunt trekken.
  3. Zeef de bouillon, breng aan de kook en voeg de aspergekopjes toe. Laat ze 3 minuten meekoken, haal eruit en laat afkoelen.
  4. Voeg nu de rest van de asperges toe en kook 30 minuten tot ze zacht zijn.
  5. Mix de soep helemaal glad en laat ze volledig afkoelen in de koelkast.
  6. Voeg daarna de olijfolie en room toe en mix nog één keer tot de soep zijdezacht is.

Serveer- en afwerktips

  • Giet in diepe borden of serveer in glaasjes voor een verfijnde presentatie.
  • Leg de aspergekopjes in het midden als finishing touch.
  • Werk af met versnipperde bieslook of een paar druppels olijfolie.

Waarom dit gerecht werkt

  • Foelie geeft een subtiel kruidige ondertoon zonder te overheersen.
  • Perfect voor brunch of tapasbuffet.
  • Verfrissend alternatief voor klassieke aspergesoep.

Meer inspiratie met asperges?

Ontdek dan ook deze verrassende aspergegerechten:

Wil je als Bonvivant op de hoogte blijven volg dan zeker ook onze socials. Het is altijd fijn als je men instagramkanalen even een follow geeft @stefaandewinter & @blogvivantbe

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *