Eggs Benedict recept met luchtige roomsaus | Feestelijk recept
Op zoek naar het perfecte Eggs Benedict recept? In dit ontbijtrecept maak ik mijn eigen variant met luchtige roomsaus: ideaal voor brunch, Pasen of een feestelijk ontbijt. Eggs Benedict is iets dat ik paar jaar geleden proefde en direct vond ik dit zo een lekker gerechtje tijdens het ontbijt of de brunch. Het is zelf zo dat we hier specifiek naar een hotel terugkeren omdat ze bij het ontbijt Eggs Benedict serveren.
Nu Pasen er aankomt wou ik nog eens een receptje met je delen en waarom niet inspireren met dit gerechtje. Eggs Benedict worden gemaakt met een hollandaise saus maar omdat het wat meer mag zijn voegde ik er nog opgeklopte room aan toe. Dat zorgt ervoor dat de saus veel luchtiger en feestelijker is.
Wat zijn Eggs Benedict?
Eggs Benedict is een klassiek Amerikaans ontbijtrecept waarbij gepocheerde eieren op een broodje of muffin worden gelegd, vaak met ham of zalm, en overgoten met hollandaise saus. Door room toe te voegen aan de saus, krijgt deze versie een zachtere, luchtige structuur, ideaal voor een feestelijke gelegenheid zoals Pasen of een uitgebreid zondagsontbijt.
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 4 bagels
- 7 eieren
- 4 sneetjes gerookte zalm
- 2 dl room (bij voorkeur Inex room)
- 250 gram boter
- 2 eierdopjes witte wijn
- 1 eierdopje water
- Sap van een halve citroen
- Cayennepeper
- Zout
- Versnipperde bieslook
Zo maak je Eggs Benedict met roomsaus
Bereid de geklaarde boter
- Smelt de boter op een zacht vuur.
- Schep voorzichtig het schuim (stremsel) weg tot enkel de geklaarde boter overblijft. Houd deze warm.
Klop de room op
- Klop de room half op zodat hij luchtig is, maar nog niet stijf.
Maak de basis van de saus
- Doe 3 eierdooiers in een steelpan.
- Voeg de witte wijn en het water toe.
- Klop het mengsel constant op een zacht vuur tot het schuimig wordt. Blijf kloppen zodat het eigeel niet stolt.
Voeg de boter en room toe
- Giet voorzichtig de geklaarde boter erbij terwijl je blijft kloppen.
- Meng vervolgens de half opgeklopte room door de saus.
- Breng op smaak met citroensap, cayennepeper en zout.
Pocheer de eieren
- Breng water met een scheutje azijn aan de kook.
- Breek de eieren voorzichtig in het water en pocheer tot het eiwit gestold is.
Stel de Eggs Benedict samen
- Snijd de bagels open en rooster ze licht.
- Leg op elke bagel een gepocheerd ei.
- Verdeel de gerookte zalm erover.
- Lepel de room-hollandaise saus er rijkelijk over.
- Werk af met versnipperde bieslook.
Tips voor een luchtige hollandaise saus
- Blijf voortdurend kloppen tijdens het verwarmen van de eierdooiers.
- Werk op laag vuur om schiften te vermijden.
- Gebruik verse room en laat de boter niet te heet worden.
FAQ
Kan ik Eggs Benedict vooraf maken?
De saus maak je best vers. Je kan de bagels en zalm wel al voorbereiden. Pocheren doe je vlak voor het serveren.
Hoe krijg je hollandaise saus luchtiger?
Door de room half op te kloppen voor je deze toevoegt, maak je de saus zachter en luchtiger.
Welk brood gebruik je best?
Traditioneel worden Engelse muffins gebruikt, maar bagels of geroosterd brood werken net zo goed.
Meer brunch inspiratie
Ben je fan van uitgebreide ontbijtjes en brunchrecepten? Bekijk dan zeker ook onze andere brunch-ideeën:
- Kardemom broodjes: ideaal voor een heerlijke Paasbrunch.
- Plaattaat met asperges.
- Quiche met spinazie en kerstomaatjes.
Smakelijk!
Wil je als Bonvivant op de hoogte blijven volg dan zeker ook onze socials. Het is altijd fijn als je men instagramkanalen even een follow geeft @stefaandewinter & @blogvivantbe



Eén reactie
Heidi
ziet er ook super hjeerlijk uit.