Gestoomde mosselen in tomaten bouillon
Zomer = mosselseizoen!
Of je ze nu het liefst natuur eet of met room en look: mosselen blijven een klassieker op zonnige dagen. Zelf ben ik fan van de eenvoud, maar af en toe experimenteer ik graag.
Deze keer koos ik voor een rijke tomatenbouillon als basis om mijn mosselen in te stomen. Het resultaat? Een smaakvolle combinatie van zilt, umami en kruidigheid: verrassend lekker en net dat tikkeltje anders.

Recept voor mosselen in tomatenbouillon (2 à 3 personen)
Wat heb je nodig?
- olijfolie
- 4 teentjes knoflook grof gesneden
- 1 ui gesnipperd
- 500 ml kippenbouillon
- 300 ml witte wijn
- 2 blikken gepelde tomaten (Mutti heeft mijn voorkeur)
- mespuntje chilli vlokken
- 1 eetlepel kappertjes
- 1 eetlepel Italiaanse kruiden
- peper en zout
- 2 kg mosselen (goed gespoeld)
- verse basilicum
Zo maak je het klaar
- Stoof de ui en look in olijfolie tot glazig.
- Blus met de witte wijn en laat 5 minuten inkoken.
- Voeg de gepelde tomaten in stukjes, de kippenbouillon, chili, kappertjes en Italiaanse kruiden toe.
- Kruid af met peper en zout.
- Breng aan de kook en laat zo’n 20 minuten sudderen op een zacht vuur.
- Voeg dan de mosselen toe en laat ze een paar minuten stomen tot ze openstaan.
- Werk af met verse basilicum en serveer meteen.
Zerowaste tip:
Als je klaar bent met eten ga je merken dat er nog wat bouillon over is gebleven. De smaak is echt zo lekker dat wij het zonde vonden om deze weg te gooien. Daarom sneden we nog een prei en wat wortelen in stukjes en voegden deze toe aan de bouillon zodat we de dag nadien nog eens konden genieten van een heerlijke rijkelijke tomatensoep. Twee keer goed eten, win win dus! 🙂
Nog meer mosselinspiratie?
- Mosselen op de BBQ in papillot met romige haverroom
- Mosselen op de barbecue met paprika en ui
- Mosselen met chorizo en chilipeper

Wil je als Bonvivant op de hoogte blijven volg dan zeker ook onze socials. Het is altijd fijn als je men instagramkanalen even een follow geeft @stefaandewinter & @blogvivantbe


