Gratin Dauphinois met ham
bijgerecht,  Recepten

Gratin dauphinois met ham: romig, smaakvol en eenvoudig!

Gratin dauphinois is een echte klassieker onder de ovengerechten: heerlijk romige aardappelschijfjes, langzaam gegaard in een kruidige roomsaus. Door ham toe te voegen krijgt dit gerecht een extra hartige smaak en wordt het de perfecte bijgerecht voor elk seizoen. Of je nu een gezellige familielunch organiseert, een doordeweekse maaltijd net dat tikkeltje specialer wilt maken, of een complete feesttafel aanvult—gratin dauphinois met ham is altijd een succes. En het beste? Je kunt het gemakkelijk op voorhand voorbereiden, zodat je op het moment zelf gewoon nog in de oven moet schuiven.

gratin dauphinois met ham

Ingrediënten voor gratin dauphinois met ham:

Voor 4 personen:

  • 500 gram aardappelen geschild, en in fijne plakjes gesneden met een mandoline
  • 30 gram boter
  • 1 sjalot
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 pakje Parmaham
  • 300 ml melk
  • 400 ml inex room
  • 2 theelepels tijm
  • peper en zout
  • 200 gram gemalen kaas

Aan de slag!

  • Leg de plakjes ham op een bakpapier op een bakplaat en laat deze een uur drogen in de oven op 100 graden Celsius.
  • Versnipper de sjalot en stoof deze aan met de geperste look.
  • Doe de melk en de room samen, voeg de tijm en een stevige draai van zout- en pepermolen.
  • Neem een ovenschaal en boter deze in.
  • Begin met een laag aardappelen te schikken in de ovenschaal.
  • Giet over de aardappelen een deeltje van het melk-room mengsel.
  • Leg terug een rij aardappelen en terug melk-room.
  • Herhaal laatste twee stappen tot de voorlaatste laag.
  • Leg daarop de krokant gedroogde Parmaham op en voeg de laatste rij aardappelen toe.
  • Giet al het resterende melk-room mengsel over de schotel.
  • Verdeel nu de gestoofde ui en look over de schotel.
  • Werk af met gemalen kaas.
  • Zet in de hete lucht oven op 160 graden voor 45-60 minuten.

Heb je mijn recept voor gratis dauphinois met gemaakt, laat me dan zeker weten hoe het heeft gesmaakt! Ik ben altijd heel benieuwd! Neem zeker een kijkje naar mijn andere recepten op deze blog. Wat denk je van het recept Romige Pastinaakpuree met coquilles of een mosselen op de BBQ?

Wil je als Bonvivant op de hoogte blijven schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief zodat je geen enkel blogbericht hoeft te missen. Ook is het altijd fijn als je men instagramkanalen even een follow geeft @stefaandewinter & @blogvivantbe

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *