bijgerecht,  Food & Drinks,  Recepten

Gratin dauphinois met ham, de ster van de feesttafel

We kunnen er niet omheen, de feestdagen komen er terug aan! Feestdagen spreken we haast samen uit met feestmenu’s en daar komt altijd wat stress bij kijken. Ik neem alvast één stresske weg en zorg voor een sidedish dat je op voorhand kan klaar maken en toch door Parmaham toe te voegen aan mijn receptje maakt jouw gratin dauphinois de ster van de feesttafel!

gratin dauphinois met ham

Ingrediënten voor 4 personen

  • 500 gram aardappelen geschild, en in fijne plakjes gesneden met een mandoline
  • 30 gram boter
  • 1 sjalot
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 pakje Parmaham
  • 300 ml melk
  • 400 ml inex room
  • 2 theelepels tijm
  • peper en zout
  • 200 gram gemalen kaas

Aan de slag!

  • Leg de plakjes ham op een bakpapier op een bakplaat en laat deze een uur drogen in de oven op 100 graden Celsius.
  • Versnipper de sjalot en stoof deze aan met de geperste look.
  • Doe de melk en de room samen, voeg de tijm en een stevige draai van zout- en pepermolen.
  • Neem een ovenschaal en boter deze in.
  • Begin met een laag aardappelen te schikken in de ovenschaal.
  • Giet over de aardappelen een deeltje van het melk-room mengsel.
  • Leg terug een rij aardappelen en terug melk-room.
  • Herhaal laatste twee stappen tot de voorlaatste laag.
  • Leg daarop de krokant gedroogde Parmaham op en voeg de laatste rij aardappelen toe.
  • Giet al het resterende melk-room mengsel over de schotel.
  • Verdeel nu de gestoofde ui en look over de schotel.
  • Werk af met gemalen kaas.
  • Zet in de hete lucht oven op 160 graden voor 45-60 minuten.

Meer feestelijke inspiratie nodig? Check dan ook het recept Romige Pastinaakpuree met coquilles of een mosselen op de BBQ , ideaal voor jouw winterbbq.

Wil je als Bonvivant op de hoogte blijven schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief zodat je geen enkel blogbericht hoeft te missen. Ook is het altijd fijn als je men instagramkanalen even een follow geeft @stefaandewinter & @blogvivantbe

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *