Food & Drinks,  Recepten

Koken met Bourgogne Des Flandres

Bourgogne Des Flandres neemt een zeer speciale plaats in, in het Belgische bierlandschap. Het is een typisch voorbeeld van de vlaamse biermengtraditie met oud en jong bier.

De Pure Bourgogne Des Flandres wordt ter plaatste op het domein gebrouwen en gemengd met Lambiek van Brouwerij Timmermans. Deze Lambiek is meer dan acht maanden op houten vaten gerijpt. Het resultaat is een verrassend roodbruin bier met een laag alcoholgehalte en een zeer rijke afdronk. Het is niet alleen perfect om te drinken, maar kan ook gebruikt worden bij het koken in tal van gerechten. Warm, koud, aperitiefhapjes, in zowel voor-, hoofd- als nagerechten,… kortom een biertje dat eindeloos kan gecombineerd worden in gerechten.

Bourgogne Des Flandres daagde mij als BonVivant en andere al dan niet food bloggers uit om aan de slag te gaan met het bier en een verrassend gerechtje op tafel te toveren. De receptjes worden door een jury beoordeelt en wie zij als beste ervaren worden uitgenodigd in Brugge die het gerechtje voor een jury zal klaar maken. De competitie is altijd fijn want naast een BonVivant heb ik ook altijd de drang om te winnen 🙂 haha maar ik wou gewoon ook heel graag men creativiteit los laten op dit biertje.

Het receptje dat ik bij deze dan ook instuur kan je hieronder vinden. Ik ging voor deze combinatie omdat ik erg aangetrokken ben door de combinatie van zoet en zout. Het doet wat met je smaakpapilen en doet me echt genieten.

 

Confituur Bourgogne Des Flandres met krentebrood en schimmelkaas.

Wa heb je nodig?

1 rode ui

6 gedroogde vijgen

100 ml Bourgogne Des Flandres

1 eetlepel olijfolie

150 ml water

1/4 bouillonblokje (groenten of kip)

krentebrood

schimmelkaas (gorgonzola voor de iets zachtere smaak, rocquefort voor een stevige smaak)

Hoe ga je te werk?

De vijgen herwerk je door ze te snijden tot kleine stukjes en marineer ze gedurende 30 tot 60 minuten in Bourgogne Des Flandres

Giet de vijgen na deze tijd door een zeefje en vang het bier op voor later

Hak de rode ui fijn

Verhit de olie en fruit de gemarineerde vijgen en versnipperde ui tot ze glazig zijn.

Voeg het water, bier en bouillonblokje toe

Laat 45 minuten inkoken op een zacht vuur.

Rooster het krentebrood, bestrijk met schimmelkaas en zet deze in de oven op 180 graden en kijk wanneer de kaas gesmolten is. Haal het brood uit de oven, maak rondjes of snij het brood diagonaal, leg deze op een houten plank,  vul een potje met de confituur.

Vraagt weinig werk, maar zorgt wel voor een gezellige avond. Kan gebruikt worden als aperitiefhapje maar de confituur kan los van het krentebrood en schimmelkaas ook bij een kaasschotel gegeven worden. De Bourgogne Des Flandres confituur kan dus ruim gecombineerd worden.

Smullen maar!

 

Deze blog is een betaalde samenwerking.

Zit je na het lezen van deze blog nog met een specifieke vraag, stuur me dan gerust een mailtje via info@blogvivant.be

Wil je als Bonvivant op de hoogte blijven schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief zodat je geen enkel blogbericht hoeft te missen. Ook is het altijd fijn als je men instagramkanalen even een follow geeft. @stefaandewinter & @blogvivant.be

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *